Ask Question - Get Answer

8 Ans 42th Special BCS question 100% correct Solution download

Asked by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 06:18 PM at (Education Examination)

Please log in to answer, like and save
0
Save 0

<<< Previous
Log in to Answer Next >>>

Answer(s):

৪২ বিসিএস ফুল সমাধানঃ

42th special BCS full Solution

Answered by AL MaMun (4 Golds) Friday, 26 Feb 2021, 10:59 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

42th Special BCS question paper.

Answered by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 06:21 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

International part answer.

Answered by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 07:06 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

42 BCS Bangla Part full solution.

Answered by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 07:14 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

42th BCS 100% correct solution.

Answered by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 07:51 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

English full solution 

Credit : S M Shamim Ahmed 

1. "A passage to India" is written by-

(a) E. M.Forster

(b)Nirod C. Chowdhuri

(c)Rudyard Kipling

(d)Walt Whitman

Correct answer:(a) E.M.Forster

2.Who wrote Dr. Zivago?

(a)Maxim Gorky

(b)Boris Pasternak

(c)Foydor Dostoyvosky

(d)Leo Tolostoy

Correct answer :(b)Boris Pasternak

3."September on the Jessore Road "is written by-

(a)Madhusudhon Datt

(b)Alen Ginsberg

(c)Kaiser Huq

(d)Vikram Datt

Correct answer :(b) Alen Ginsberg

4."For God's sake hold your tongue and let me love" occurs in a novel by-

(a)Jane austen

(b)Syed Waliullah

(c)Somerset maugham

(d)Robindronath tagore

Correct answer: (d) Robindranath Tagore

☑️"For God's sake hold your tongue and let me love."

(The canonization, John Donne) 

5. What is the correct indirect form of: He said, "You had better see a doctor"

(a) He advised him to see a doctor. 

(b) He advised that he should see a doctor. 

(c) He suggested that he seen a doctor

(d) He proposed to see a doctor. 

Correct Answer:(a) He advised him to see a doctor.

6. Identity the word that remains the same in plural form. 

(a) deer 

(b) horse 

(c) elephant 

(d) tiger

Correct Answer:(a)deer

7. Which word is correct? 

(a) Furnitures

(b) Informations

(c)Scenaries

(d)proceeds

Correct Answer:(d)proceeds

8. To doctor an animal means-

(a) To treat it 

(b) To sterilize it

(c) to poison it

(d)To cure it

Correct Answer:(b) to sterilize it

9. The word "flying" in the sentence "Look at the flying bird" is-

(a) gerund 

(b) participle 

(c)verbal noun 

(d) gerundial infinitive 

Correct Answer :(b)participle

10. Identify the determiner in the sentence "Bring me that book" 

(a) Bring 

(b)me 

(c) that 

(d)book 

Correct Answer:(c)that

11.What is the meaning of 'Musk'?

(a) a form if drama 

(b) a face cover

(c) a substance used in making perfume

(d) a disguise

Correct answer:(c)a substance used in making perfume

12.Would you please find out Bangladesh ---the map

(a) in

(b) on

(c) over

(d) at

Correct answer:(b)on

13.What is the function of a topic sentence?

(a) to introduce the topic

(b) to analyze the topic

(c) to present the main idea

(d) to expand the idea

Correct answer:(a) to present main idea. 

14.Giving someone the cold shoulder means-

(a) to torture somebody

(b) to harm someone 

(c) to appreciate someone

(d) to ignore somebody 

Correct answer:(d)to ignore somebody

15.If I were you,I---take the money.

(a) shall

(b) will

(c) would

(d) may

Correct answer:(c)would

16.Liza had given me two-

(a) pair of jean

(b) pairs of jean

(c) pair of jeans

(d) pairs of jeans

Correct answer:(d) pairs of jeans

17.Go and catch the falling star.Here 'falling'is a-

(a) adverb

(b) preposition 

(c) adjective 

(d) verb

Correct answer:(c)adjective.

18.Identify the correctly spelt word-

(a) caesarean

(b) caesarian

(c) cisarian

(d) scissorian

Correct answer:(a)caesarean

19.Ice:coldness::Earth:-

(a) weight

(b) jungle

(c) sea

(d) gravity

Correct answer:(d)gravity

20.Hasan has read most of the- of Shakespeare.

(a) poem

(b) play

(c) drama 

(d) works

Correct answer:(d) works

~~ S M Shamim Ahmed

Author of "A Gateway to English Literature "


Answered by AL MaMun (4 Golds) Friday, 26 Feb 2021, 10:49 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

Bangla Solution from Shikor (Mohsina Nazila)

Answered by AL MaMun (4 Golds) Saturday, 27 Feb 2021, 01:45 AM

Please log in to Upvote, Downvote and Report

৪২তম বিসিএস প্রিলির ইংরেজি অংশের সমাধান 

1. What is the correct indirect form of: He, "You had better see a doctor"

A. He advised him to see a doctor. 

B. He advised that he should see a doctor. 

C. He suggested that he seen a doctor. 

D. He proposed to see a doctor. 

Ans:A 

2. Identity the word that remains the same in plural form. 

A. deer 

B. horse 

C. elephant 

D. tiger

Ans:A 

3. Which word is correct? 

A. Furnitures

B. Informations

C. Scenaries

D. proceeds

Ans:D 

4. To doctor an animal means-

A. To treat it 

B. To sterilize it

C. to poison it

D. To cure it

Ans:B 

5. The word "flying" in the sentence "Look at the flying bird" is-

A. gerund 

B. participle 

C. verbal noun 

D. gerundial infinitive 

Ans:B 

6. Identify the determiner in the sentence "Bring me that book" 

A. Bring 

B. me 

C. that 

D. book 

Ans:C 

7. "A Passage to India" is written by- 

A. E M Forster 

B. Nirad C Chauhuri

C. Rudyard Kipling 

D. Walt Whitman 

Ans:A 

জনস্বার্থে: মাস্টার জাহাঙ্গীর আলম

Answered by Birds of the sky (1 Gold) Friday, 26 Feb 2021, 07:20 PM

Please log in to Upvote, Downvote and Report
           

Related Q/A:

1 Ans HSC 2020 English 1st paper and 2nd paper complete suggestion download now

2 Ans Primary Assistant teacher Recruitment examination will be held on february 01, 2019

2 Ans HSC Routine 2020 - এইচএসসি রুটিন ২০২০ ডাউনলোড করুন

1 Ans How to write a thesis/project paper? A link to download a reputed sample and easy project/thesis paper.

1 Ans 41th BCS Preliminary Final Suggestion for Weak Students - Download Now

1 Ans 39th BCS Preliminary Question Solution 

2 Ans NTRCA Examination Combined Merit List (From 1st to last) full Result Download

8 Ans 42th Special BCS question 100% correct Solution download

2 Ans Which is the best BCS Exam Preparation website?

1 Ans DUDOK - Anti-Corruption Commission Deputy Assistant Director Question Solution 7 February, 2020


AL MaMun (active on Sunday, 16 May 2021, 10:22 PM) (4 Golds)
Birds of the sky (active on Saturday, 05 Jun 2021, 02:46 PM) (1 Gold)
Tajrimun Elisha (active on Friday, 22 Nov 2019, 08:56 AM) (2 Golds)
Ghost (active on Saturday, 05 Jan 2019, 10:37 AM) (1 Silver)
Hena Begum (active on Friday, 15 Feb 2019, 11:04 PM) (8 Bronzes)
BrandonDug (active on Thursday, 17 Dec 2020, 05:25 AM) ( New Contributor )
Md Hasan (active on Saturday, 02 Nov 2019, 10:02 AM) (4 Bronzes)
APU KUMAR ROY (active on Sunday, 22 Sep 2019, 02:42 AM) (1 Bronze)
Shahansha Habib (active on Monday, 21 Oct 2019, 04:09 PM) (2 Bronzes)
Abdul Halim (active on Thursday, 03 Oct 2019, 05:36 PM) ( New Contributor )
Sowrov (active on Thursday, 14 Feb 2019, 10:48 AM) (7 Bronzes)
MD SAIFUL ISLAM (active on Friday, 24 Jan 2020, 04:13 PM) ( New Contributor )
Hazrat (active on Sunday, 26 May 2019, 05:55 AM) (2 Bronzes)
Jackson99 (active on Monday, 27 Apr 2020, 02:44 PM) ( New Contributor )
Md Mondol (active on Tuesday, 23 Jul 2019, 10:28 PM) (2 Bronzes)
student (active on Monday, 27 Jul 2020, 07:28 PM) (2 Bronzes)
Daily Science (active on Friday, 03 Jan 2020, 07:52 PM) ( New Contributor )
Apu Kumar Roy (active on Thursday, 28 Mar 2019, 07:05 PM) ( New Contributor )
عبد الحنان سلفي (active on Friday, 28 Aug 2020, 05:04 PM) (2 Bronzes)
Arif Hossain (active on Tuesday, 08 Jan 2019, 11:59 PM) (3 Silvers)
Show All Members

Online Now 2
Today's Unique PageViews 81
Today's Total PageViews 318
Site's Total PageViews 2443604